route vanuit emmeloord

Sla op de A6 bij afslag 11 (Lelystad Noord) rechtsaf naar de Houtribweg (N302). Neem na 979 m tweede afslag op de rotonde naar de Houtribweg/N302. Sla na bijna 3 kilometer linksaf richting Veldweg en volg bordjes Belevenissenbos.

Het Belevenissenbos → herbergt 40 hectare ‘natuurlijk spelen’. Het bos en de toestellen zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Er zijn talloze speelplekken, tientallen speelaanleidingen, kilometers aan routes en waterpartijen. Het hele bos wordt door vrijwilligers gerund. Daarom is er geen begeleiding in het belevenissenbos. Je speelt dus op eigen risico. Adres:Veldweg 98,  8231SB Lelystad

 

Vervolg route

Sla op de Veldweg linksaf naar de Houtribweg/N302 richting Lelystad. Na 630 meter rechtsaf naar de Flevo Marina/route-adres Overslag.

Bekijk op kaart
Flevomarina

Jachthaven Flevo Marina → ligt direct aan het IJsselmeer. U vindt hier, naast een ruim gesorteerde watersportwinkel ook Restaurant Aanutwater →, IJsselmeerdijk 17, 8221 RC Lelystad, 0320-263663

 

Vervolg route

Rij terug naar de Houtribweg en ga hier rechts. Neem na 830 meter de eerste afslag op de rotonde naar de Houtribslag. U komt nu bij het Houtribhoekstrand.

Bekijk op kaart

Het Houtribhoekstrand is het grootste strand van Lelystad. Het zand is er opgespoten en je kunt hier veilig zwemmen in het IJsselmeer. Voor kleine kinderen is een gedeelte afgezet met een ballenlijn. Vanaf Eetcafé @theBeach heb je uitzicht over het IJsselmeer. Parkeren is gratis.
Eetcafé @thebeach →, Strand Houtribhoek 1, 8221 RH Lelystad, 0320-795238

Vervolg route

Rijd vanaf strand Houtribhoek naar de rotonde. Ga hier rechtsaf naar de Houtribweg/3202 richting Lelystad. Houd na ongeveer 900 meter rechts aan naar de Markerwaarddijk. U rijdt voorbij de Houtribsluizen.

Bekijk op kaart
Houtribstrand
Houtribsluizen


Een sluizencomplex op de vaarroute tussen Amsterdam en Lemmer bij Lelystad. Het complex werd in 1975 geopend. De Houtribdijk scheidt het IJsselmeer van het Markermeer. Het complex Houtribsluizen bestaat uit twee schutsluizen en een spuisluis. Jaarlijks passeren zo’n 80.000 schepen deze sluizen. De schutsluizen worden 24 uur per dag bediend vanuit een centrale bedieningstoren. De spuisluis bestaat uit zes openingen die afgesloten kan worden met stalen hefdeuren. De totale spuicapaciteit is maximaal 630 m3 water per seconde.

 

Vervolg route

Even voorbij de Houtribsluizen aan de Markerwaarddijk ligt de strekdam. Na een ruime flauwe bocht naar rechts gaat u direct rechtsaf richting strekdam. U kunt hier (gratis) parkeren om een kijkje te nemen bij Landschapskunstwerk Exposure.

Exposure

Balancerend op de grens van land en water kijkt een 26 meter hoge gehurkte man over het Markermeer. Kunstenaar Antony Gormley (Hampstead, Groot-Brittannië, 1950) raakte gefascineerd door de maakbaarheid van de nieuwe polder en liet zich voor dit gigantische kunstwerk inspireren door de hoogspanningsmasten in het landschap.

 

Vervolg route

Vanaf de parkeerplaats aan de strekdam keert u terug (linksaf) naar de Markerwaarddijk (N302 richting Lelystad) . Neem vanaf de Markerwaarddijk bij de rotonde de derde afslag richting Emmeloord. U rijdt nu weer op de Houtribweg (N302). Na ongeveer 2,5 km nadert u een rotonde, neem de tweede afslag op de rotonde richting Houtribweg/N302. Neem na 650 meter de eerste afslag op de rotonde naar de Museumweg. Neem na 174 meter de tweede afslag op de rotonde naar de VOC-weg.

Bekijk op kaart

Museum Nieuwland

Vertelt het verhaal van Flevoland – de grootste polder ter wereld – in vaste en tijdelijke tentoonstellingen, een studiecentrum, evenementen en educatieve programma’s.

 

Nieuwland Erfgoedcentrum →, Oostvaardersdijk 113, 8242 PA Lelystad, 0320-225900

Fashion Outlet Bataviastad

Het eerste fashion outlet center in Nederland. De outlet is genoemd naar het schip de Batavia uit 1628, waarvan een replica is afgemeerd bij de Bataviawerf. Het winkelcentrum is een imitatie van een vestingstad, compleet met een zware stadsmuur, drie stadspoorten, autovrije klinkerstraten en een reeks individuele houten winkelgebouwtjes met een quasiauthentieke architectonische uitstraling. De totale winkel-vloeroppervlakte bedraagt 31.000 vierkante meter.

 

Batavia Stad Fashion Outlet →, Bataviaplein 60, 8242 PN Lelystad. 0320-292900

Bataviawerf

Centrum voor ambachtelijke scheepsbouw, in 1985 mede opgezet als leer- en werkervaringsproject voor jongeren. Vanaf de oprichting trok de bouw van historische houten schepen zoals de reconstructie van de Batavia en De Zeven Provinciën veel aandacht van bezoekers. De werf is daardoor ook een toeristische attractie geworden. Bezoekers kunnen de Batavia bezichtigen en kennis maken met het bijzondere verhaal achter dit icoon uit de Nederlandse VOC-geschiedenis

 

Bataviawerf →, Bataviaplein 2, 8242 PA Lelystad, 0320-261409

Bataviahaven

Batavia Haven is een moderne haven in de vorm van een kom. Ter hoogte van Schoonzicht en Bataviahaven vindt u diverse horeca-gelegenheden →.

Vervolg route

Neem vanuit de parkeergarage gelijk de tweede afslag op de rotonde naar de Museumweg. Neem na 160 meter de eerste afslag op de rotonde naar de Houtribweg. Sla na 1,9 km rechtsaf naar de Houtribweg. Neem na ongeveer een kilometer de eerste afslag op de rotonde om op de Houtribweg te blijven.Wanneer u de bebouwde kom van Lelystad verlaat, kunt u na ongeveer 100 meter rechtsaf slaan naar de Oostvaardersdijk.

Lelystad Haven is de oudste wijk van Lelystad. Het is een vroegere zelfstandige kern, die in 1951 ontstond door de bouw van de eerste huizen voor de pioniers die aan de drooglegging van Oostelijk Flevoland werkten op het zogenaamde ‘Perceel P’, later ‘Werkeiland Lelystad-Haven’.

Is een kleine nederzetting met een stuurhuis, een kantine die dienst deed als dorpshuis en houten barakken voor de arbeiders. Voor de ingenieurs waren er stenen huizen. Later werden er ook arbeidershuisjes gebouwd.

Ligt prachtig aan het Marker- en IJsselmeer. Naast vaste ligplaatshouders is hier ook plek voor passanten. Bij het aan de hoofdsteiger gelegen Yacht Club Lelystad Haven → wordt u gastvrij ontvangen in een ongedwongen sfeer voor een drankje en/of lunch of diner.

Ter hoogte van Oostvaardersdijk 32/34 ligt de sluis met daarbij Gemaal Wortman: Eén van de drie gemalen die werden gebruikt bij het droogmaken van de polder Oostelijk Flevoland. Het gemaal is genoemd naar dr.ir. Hendrik Wortman (1859-1939). Ook na het droogvallen van de polder bleef het Gemaal Wortman in bedrijf. Het bemaalt de lage afdeling van de polders Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.

Gemaal Wortman
Vervolg route

vanaf dit punt rijdt u weer terug naar de Houtribweg. Neem na 760 meter de eerste afslag op de rotonde naar de Oostvaardersdijk (richting Almere). Neem na ongeveer 500 meter de tweede afslag op de rotonde naar de Knardijk. Na een paar honderd meter ziet u aan uw rechterkant buitencentrum Oostvaardersplassen. Parkeer hier uw auto.

Noorderplassen

Het grootste moerasgebied van Nederland. De natuur heeft hier vrij spel. De geschiedenis van de Oostvaardersplassen is verbluffend. Toen in 1968 de Flevopolder was drooggemalen, bleef dit natte deel ongebruikt. De natuur greep haar kans en er ontstond een moeras met plassen, rietvelden en wilgenbossen. Ontelbare vogels honderden heckrunderen, konikpaarden en edelherten geven het gebied een haast on-Nederlandse aanblik.

 

Vervolg route

Na uw bezoek rijdt u vanaf het parkeerterrein bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen weer terug naar de Knardijk.

Bekijk op kaart


is een binnendijk die als landscheiding de grens vormt tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Hij is oorspronkelijk aangelegd als de zuidelijke buitendijk van de droog te leggen polder Oostelijk Flevoland, die de eerste fase (1957) vormde in de aanleg van de grotere polder Flevoland. Doordat Zuidelijk Flevoland aanzienlijk later werd voltooid (1968), bleef de Knardijk nog lange tijd een volwaardige buitendijk, die de scheiding vormde tussen het nieuwe land en het buitenwater in het zuidelijke compartiment van het IJsselmeer. De Knardijk dankt zijn naam aan de vroegere ondiepte de Knar in de Zuiderzee.

 

Vervolg route

Neem aan het einde van de Knardijk de tweede afslag naar de Oostvaardersdijk, richting Almere. Links van u ligt het natuurgebied de Oostvaardersplassen. Neem na ongeveer 14 km de eerste afslag op de rotonde Oostvaardersdijk en houd daarna, na +/- 1 km rechts aan naar Oostvaardersdiep 16.

Kunstwerk Knardijk

Parkeer uw auto en bekijk de volgende plekken:

In bezoekerscentrum De Trekvogel vindt u veel informatie over het unieke gebied De Lepelaarsplassen. Er staan opgezette exemplaren van de vogels die in het gebied voorkomen en u kunt een film bekijken over het ontstaan van dit gebied.

Bekijk op kaart

Een van de mooiste plekjes van Flevoland. Het is een erg gevarieerd gebied en daardoor rijk aan vogels. U kunt er wandelen en vanuit observatiehutten vogels bekijken. Dit natuurgebied is ontstaan na het droogvallen van Zuidelijk Flevoland in 1968, op en rond drie grotendeels met klei dichtgeslibde en opgevulde zandwinputten. Nu is het een goed ontwikkeld kleimoeras met vele moerasvogels en een aalscholverkolonie.

Bekijk op kaart

Modern brug- en sluiswachtershuis langs de N701

Bekijk op kaart

houdt Zuidelijk Flevoland droog. Het is het grootste gemaal van Europa, als gekeken wordt naar opvoerhoogte en capaciteit. Het gemaal is vernoemd naar ingenieur de Blocq van Kuffeler (1878-1963). Van oorsprong is het een gemaal met vier door dieselmotoren aangedreven pompen die vanaf 2008 vervangen werden door elektromotoren, van afstand te bedienen vanuit gemaal Wortman in Lelystad.

Bekijk op kaart
VERVOLG ROUTE

Ga vanuit Oostvaardersdiep 16 rechtsaf naar de Oostvaardersdijk. Sla na 7 km linksaf naar de Pampushavenweg. Na een paar honderd meter ziet u aan uw linkerhand de parkeerplaats van Landschapskunstwerk Polderland Garden of Love and Fire.

Polderland Garden of Love and Fire

Dit kunstwerk van architect Daniël Libeskind (Lodz, Polen, 1946) bestaat uit vijf elkaar kruisende lijnen die als een vreemd schriftteken in het landschap liggen: drie smalle kanalen, een strook zwart grind met een sculptuur van aluminium wanden erop en een voetgangerspad. Met zijn vormentaal wil Libeskind uitdrukking geven aan de loop van het leven en de geschiedenis en aan verhalen van een bepaalde plek.

 

Vervolg route

Vanaf de Pampushavenweg rijdt u weer terug richting Oostvaardersdijk. Ga op de Oostvaardersdijk linksaf. Als de Oostvaardersdijk een bocht naar links maakt, wordt dit de IJmeerdijk.

Bekijk op kaart

Hier kunt u stoppen om te genieten van een prachtig uitzicht over het Markermeer. In de verte ziet u Amsterdam.

 

Vervolg route

Rijd vanaf de IJmeerdijk de Poortdreef op. U passeert 3 rotondes waarop u steeds rechtdoor gaat. Sla, bij het verlaten van de bebouwde kom Almere, na 300 meter naar rechts de Duinvalleiweg op. Sla op de Duinvalleiweg na 200 meter rechtsaf richting de Marinaweg.

Bekijk op kaart
IJmeerdijk
Marina Muiderzand

Bij strandpaviljoen Sail Today kunt u terecht voor o.a. een ijsje. Bij strandrestaurant Poortdok kunt u heerlijk loungen onder het genot van een hapje en/of drankje terwijl de kinderen spelen. Bij de jachthaven vindt u restaurant Harbor House.

 

Strandpaviljoen Sail Today →
IJmeerdijk 2, 1309 BA Almere, 036-5369147

Strandrestaurant Poortdok →
IJmeerdijk 1, 1309 BA Almere, 036-5369959

Restaurant Harbor House →
Marinaweg 4, 1361 AC Almere. 036-5369061


Vervolg route

Via de IJmeerboulevard komt u bij het Almeerderzand.

Bekijk op kaart
Almeerderstrand

Een leuk strand voor gezinnen. Het is een breed strand aan het IJmeer.
Ruim opgezet met zand en gras.

 

Vervolg route

Vanaf de IJmeerdijk rijdt u via de Muiderzandweg terug naar de Poortdreef. Sla bij af/oprit Almere Poort(2) linksaf naar de Elementendreef en ga door op de A6 in de richting Muiderberg/Amsterdam.

Bekijk op kaart